U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore  objavljen je roman “ Gubitak “ Mark Pashku.

Recenzent romana dr Pavle Goranović pored ostalog, bilježi: “„Gubitak“ nije jednosmjeran tekst. Naprotiv, račva se u više pravaca, a i mi se sami nalazimo pred brojnim raskrsnicama. Pri tome, umetnute stranice „Mateovog rukopisa“ – u stilu savremenih pripovjedačkih postupaka – donose novu ravan, izmještenog pripovjedača, izvora ili dokumenta u kome se, moguće, nalazi šifra knjige. Sve to doprinosi da knjiga bude vrlo slojevita i intrigantna.Zbilja, „Jeste li ikad pomislili da su stvari u životu predodređene?“ Ako jeste, ili ako to bar naslućujete, a nema toga ko na to bar nije pomislio – onda je ovo knjiga za vas. Knjiga koja nas je obradovala ne samo zato što pokazuje razvijanje literarnog dara Lucgjonaja, nego i zato što svjedoči o vitalnosti i raznovrsnosti savremene albanske književnosti u Crnoj Gori.

Mark Pashku – Lucgjonaj je pisac iz Tuzi. Završio je postdiplomske studije na Univerzitetu „Luigj Gurakuqi“ u Skadru u naučnoj oblasti Etnologija i književnost gdje je odbranio tezu pod nazivom: „Demistifikacija malisorskog života u književnoj djelatnosti Noke Siništaja“.

Prvu i jedinu poetsku zbirku na dva jezika, albanskom i crnogorskom, pod nazivom „Buka misli / Zhurma e mendimeve“ objavio je 2014. godine. Roman na albanskom „Fshati i heshtjes“ – „Selo ćutnje“ objavljen je 2016. godine, a ove godine je preveden i na njemački jezik. Drugi roman na albanskom „Ligji i Maskave“ – „Zakon maske“ objavljen je 2016. godine. Roman Gubitak“ koji je na albanskom jrziku objavljen 2022. godine pod nazivom „Humbja“  je prestižnu nagradu na Kosovu „Rexhai Surroi“ za najbolji roman na albanskom jeziku u 2021. godini.  Ovaj roman preveden je i na engleski jezik.

Komentari su onemogućeni