U izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore objavljeno je treće, dopunjeno, dvojezično  izdanje knjige Veselina Konjevića Vraneška legenda – predanje o Pavi i Ahmetu – između istorije i legende.
Osoben moralni kod ljudi ovih prostora i podrazumijevajući preplet vjerskih, etničkih i kulturnih posebnosti, kao nužnost bitisanja, učinili su da se u Crnoj Gori uspostavi način življenja koji danas prepoznajemo kao multikultiralnost i koegzistenciju  različitosti.

U takvom društvenom kontekstu na poseben način se prepoznaje priča o Pavi i Ahmetu, koja, zapravo,  predstavlja  praparadigmu crnogorske multikulturalnosti i eklatantan primjer uzvišenosti ljudskih vrlina. Knjiga je mnogo više od narativa  o elegičnoj ljubavi žene i muškarca, različitih vjerskih i civilizacijskih nazora, koji svoju vezu ostvaruju u vrlo kompleksnim istorijskim okolnostima i ratnim suprostavljenostima. I u sagi o Pavi i Ahmetu pokazalo se da je ljubav, kao univerzalna ljudska vrijednost, most koji spaja različitosti.
Knjigu prožima snažna etička poruka, kristalisana kroz vjekove i vrtloge vremena sve do današnjih dana, koja inspiriše i snaži ustrajnost na putu uzajamnog poštovanja i podizanja nivoa društvene kohezije crnogorskog društva.

Veselinu Konjeviću pripadaju posebne zasluge za čuvanje,  njegovanje i afirmaciju etičkih načela i poruka univerzalne vrijednosti sadržanih u knjizi.

 

Komentari su onemogućeni