JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizuje još jednu u nizu tribina pod nazivom Interkulturalna obzorja tokom koje će biti riječi o multikulturalnom angažmanu književnika i publiciste Andreja Nikolaidisa.

Tribina  će se održati 20. jula 2022. godine (srijeda) u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici sa početkom u 20 časova.

Učestvuju Aleksandar Bečanović, pjesnik, književni kritičar i prevodilac, Andrej Nikolaidis i Vesna Šoškić u svojstvu moderatorke.

Ovo je, zapravo, treća po redu tribina u serijalu pod nazivom Interkulturalna obzorja koju organizuje JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u nastojanju da afirmiše plodove rada i pregalaštva istaknutih pojedinaca i kolektivnih subjekata na planu afirmacije multikulturalizma, interkulturalne razmjene i prožimajućih kulturnih, umjetničkih i društvenih vrijednosti.

Cilj je bolje međusobno poznavanje različitih kulturnih identiteta, snaženje svijesti o potrebi prihvatanja različitog i drugačijeg, u isto vrjeme zajedničkog, širenje vidokruga tolerancije i razumijevanja, s konačnim ishodištem u podizanju nivoa društvene kohezije crnogorskog društva.

Andrej Nikolaidis je rođen 1974. godine u Sarajevu. Književnik je i kolumnista. Napisao je romane “Mimesis”, “Sin”, “Dolazak” i “Mađarska rečenica”. “Sin” je roman za koji je dobio nagradu Evropske unije za književnost. Za roman “Odlaganje. Parezija” dobio je crnogorsku državnu nagradu “Miroslavljevo jevanđelje”. Godine 2017. za roman “Mađarska rečenica” dobio je nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Njegovi romani prevedeni su na 14 svjetskih jezika. Godine 2020. objavljen je roman “Odlazak”, a 2022. “Anomalija”. Dobitnik je ovogodišnje  Trinaestojulske nagradade  za knjigu “Hronika propasti”.   Živi u Ulcinju.

Komentari su onemogućeni