U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, u saradnji sa Jevrejskm zajednicom u Crnoj Gori, večeras  je u Centru za kulturu Pljevlja otvorena izložba “Jevrejska materijalna i nematerijalna kulturna baština u Kotoru“.
JU Centar za kulturu Pljevlja bila je jedan od organizatora izložbe.

Izložbu, koja se organizuje u okviru Evropskih dana jevrejske kulture, otvorila je Marija Novaković, konzervatorka i autorka postavke. Ovom prilikom govorila je o  cjelokupnom projektu i skupu aktivnosti realizovanih u cilju istraživanja i prezentacije jevrejskog kulturnog nasljeđa, materijalnog i nematerijalnog, uglavnom na području Boke. Izdvojila je i nekoliko glavnih segmenata projekta: istraživanje jevrejske kulturne baštine u Kotoru, rekonstrukciju/ adaptaciju Jevrejske kulturne baštine, kao i edukaciju o jevrejskoj kulturnoj baštini.

Teolog Miloš Gačević, govoreći o tragovima jevrejske kulture u Pljevljima, kao i Jevrejima koji su živjeli na području pljevaljske opštine, istakao je da su Pljevlja oduvijek bila grad koji je promovisao i gajio kulturnu baštinu drugih naroda i nacija, tako i Jevreja koji su bili na ovim područjima. “Multikulturalnost, tolerancija i solidarnost, oduvijek su bili prisutni na našim područjima, znajući prvenstveno da svi naši korijeni leže u Avramovom, Abrahamovom ili Ibrahimovom monoteizmu. Upoznajući kulturu drugih, obogaćujemo ujedno i našu kulturu”, kazao je Gačevič.


Otvaranjem ove izložbe zvanično je počela saradnja između JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i  Jevrejske zajednice Crne Gore koja je proistekla nakon nedavnog sastanka predstavnika dvije organizacije. Tom prilikom prepoznate su mogućnosti programske saradnje s ciljem unapređenja kulturnog i nacionalnog identiteteta Jevreja u Crnoj Gori, jačanja multietničkog sklada i snaženja bogatstva različitosti crnogorskog društva.

Komentari su onemogućeni