Izložba slika “Očekivanje nemogućeg / Waiting for impossible”, autorke Kaltrine Hoti, otvorena je večeras u izložbenom holu Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović” u Podgorici.

Organizator je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u saradnji sa JU “Ratkovićeve večeri poezije” iz Bijelog Polja, uz tehničku podršku KIC-a “Budo Tomović”.

Izložbu je otvorio profesor filozofije Esko Muratović.

 “Na platnima Kaltrine Hoti itekako je prisutan sklad koji odražava zajednička svojstva istovjetnosti osnovnih koloritnih intenziteta, da bi se moglo govoriti i o drugom tipu harmoniziranja naracije esthesisa dodavanjem zajedničke boje svim drugim bojama i njihovim nijansiranim (pod)vrstama. Na nekim slikama se koriste perspektivistička sredstva i forme, dok se na nekim postojanost igrokaza, ili nagovještava, ili naglašava presijecanjem ili stepenovanjem začuđujuće smjelih kreacija svijetlih i tamnih nijansi crvene i plave, uz zelenu i žutu koje u naizgled paradoksalnom sadejstvu čine nove i neponovljive kolaže umjetnički stvarnog i stvorenog”, naglasio je Muratović.

“Snagom umjetničke intuicije  Hoti dolazi do harmonizirajućih faktora unutar shematičnosti, deformacija i fantazmi koloritnih igrokaza, uz nerijetko idejno naglašavanje raznorodno varirane tematike gradiranih analognosti, prema kojoj se naracija zapućuje od sezanovsko-pojednostavljenih tonova ka vangogovsko-svijetlećim bojama – poput zapaljenih baklji uz naizmjeničnost, ali i zapadanje u duh veze dominantnog i podređenog”, kazo je, pored ostalog, profesor Esko Muratović.

Uz zahvalnost Centru za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore za uspješnu organizaciju izložbe Kaltrina Hoti je istakla da joj slika predstavlja duhovnu hranu i da su njena očekivanja da svako od posjetilaca pronađe sebe u bojama i izloženim radovima.

Pored toga što je izlagala  u Teksasu, Floridi, Njujorku, San Antoniju, Konektikatu, Prištini, Kumanovu, Plavu i Bijelom Polju, ovo je njena prva samostalna izložba u Podgorici.

 Izložba je otvorena do 16.jula 2021.godine.

Komentari su onemogućeni